Amsterdam
Sunday 21st April 2024
Kenmerken van design bankstellen: Unieke vormen, hoogwaardige materialen en opvallende details
By admin

Kenmerken van design bankstellen: Unieke vormen, hoogwaardige materialen en opvallende details

Design bankstellen zijn meubelstukken die speciaal zijn ontworpen met de aandacht voor esthetiek, innovatie en vakmanschap. Vaak worden ze beschouwd als kunstwerken en zijn ze een belangrijk onderdeel van modern interieurontwerp. Over het algemeen wordt een design bankstel ontworpen door meubelontwerpers of meubelmerken die gaan voor een unieke uitstraling. Afhankelijk van het bestaande interieur, wordt er besloten wat voor soort design bankstel er gekocht wordt. 

Waar herken je een design bankstellen aan

Design bankstellen zijn te herkennen aan een aantal kenmerken. Zo hebben ze allemaal een origineel ontwerp dat ze onderscheiden van de reguliere bankstellen. De banken worden gemaakt met de beste materialen van hoge kwaliteit. Je kan hierbij denken aan leder, luxe stoffen, duurzame houtsoorten en hoogwaardige metalen. Doordat een design bankstel wordt ontworpen door experts kan je ervan uitgaan dat de bank met grote zorg en aandacht voor detail wordt ontworpen. Het vakmanschap is van het hoogste niveau, wat maakt dat de banken ook exclusief zijn. Er wordt vaak maar een beperkt aantal exemplaren gemaakt, en daarna wordt er een nieuw ontwerp bedacht. Je kan een design bankstel ook op maat laten maken, samen met de ontwerper kun je dan al jouw wensen en eisen vastleggen om hier vervolgens een ontwerp van te maken. Over het algemeen zijn de design bankstellen duurder dan standaard bankstellen. Dit komt door het gebruik van hoogwaardige materialen en het hoge vakmanschap. Het kan zijn dat de ontwerpen een herkenbare esthetiek hebben. Vaak is dit om de ontwerper of het ontwerphuis terug te laten komen in het ontwerp, om zo herkenbaar te zijn. 

Een ontwerp bedenken

Een ontwerp begint met ideeën creëren en uitwerken. De ontwerper kan overal worden geïnspireerd, dit kan zijn in kunst, natuur, of simpelweg door de wensen van een klant. Er wordt al snel een tekening geschetst om zo een visueel beeld te krijgen van de bank. Het kan zijn dat dit nog aangepast wordt, net zo lang totdat de ontwerper er tevreden mee is. Na een ontwerp is het tijd voor de ontwerper om het materiaal te kiezen. Vaak wordt er daarna een prototype gemaakt om te zien of de bank in praktijk zo voldoet aan de eisen. De ergonomie is van groot belang, een bank moet comfort bieden aan de gebruiker. Daarna gaat de aandacht naar de details, zoals stiksels, knopen, de vormen van de kussens en naden. De bank moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Er wordt daarom ook gekeken naar extra functies zoals verstelbare rugleuningen en opbergruimte. Zodra deze basis staat wordt er gekeken naar de kleuren en afwerkingen. Dit houdt in dat er kleuren, texturen en patronen voor de stoffering worden gekozen. Maar ook welk materiaal er gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het onderstel en de poten. Veel ontwerpers willen milieubewuste ontwerpen maken, dit doen ze door duurzame materialen te gebruiken, te recyclen en energie-efficiënte productieprocessen te ontwikkelen. 

 

  • No Comments
  • oktober 2, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *