Amsterdam
Sunday 25th February 2024
Wat is CLT-bouw en hoe verschilt het van traditionele bouwmethoden?
By admin

Wat is CLT-bouw en hoe verschilt het van traditionele bouwmethoden?

Als men het over CLT bouw heeft, dan gaat het om Cross Laminated Timber. Ook wordt het soms massieve houtbouw of kruislaaghout genoemd. Dit is hout dat op een kruislingse wijze uit minimaal drie lagen is opgebouwd, zodat het dezelfde kracht en toepassingsmogelijkheden heeft als beton. Vandaar dat je er daken, plafonds, wanden en vloeren mee kunt maken. CLT hout is zelfs zo krachtig, dat je er hoogbouw mee kunt maken. Het hout is heel eenvoudig te bewerken en licht. Dit is een droom van elke architect, want het hout geeft je namelijk de vrijheid om tot in de kleinste details een eigen huis te bouwen. Het is een heel mooi alternatief voor bouwmaterialen zoals cement of beton.

De vrijheid met CLT bouw

Maak je je eigen woning, dan heb je het liefst zoveel mogelijk vrijheid qua ontwerpen. Dat maakt bouwers dan ook zo trots als ze klaar zijn met het project. Niet alleen het feit dat ze een eigen woning hebben gebouwd, maar ook het feit dat ze het zelf hebben ontworpen. Voordeel van CLT bouw is dat het ontzettend veel vrijheid qua ontwerpen geeft. Je kunt maatwerk hiermee veel makkelijker realiseren, dan bijvoorbeeld beton. CLT hout is heel makkelijk te bewerken en kan daardoor makkelijker op maat worden gemaakt. Elk project kun je tot in de detail bewerken.

Waarom kiezen voor CLT bouw?

Woningen zijn een noodzaak, maar zijn niet altijd duurzaam te noemen. Met het bouwen met CLT hout maak je projecten duurzaam. Want hout is namelijk duurzaam en het ziet er ook nog eens veel mooier uit dan traditionele bouwmaterialen. Daarnaast geeft het je alle vrijheid om te ontwerpen en het is ook nog eens heel goed voor je. Het is een misvatting om te denken dat hout niet duurzaam is. Het is als grondstof namelijk heel duurzaam. Het is een natuurlijk product en er is geen aardolie nodig om het te produceren. Dit is wel het geval bij beton. Een ander belangrijk voordeel van CLT hout is dat het herbruikbaar is als het op correcte wijze wordt gemonteerd. Je kunt zodoende een houten muur demonteren en terugzetten op een andere plek. Dit geldt ook voor een plafond en vloer. En hout is natuurlijk esthetisch veel interessanter dan beton of cement. Je hoeft hout niet mooi te maken, want het is van zichzelf al heel mooi.

  • No Comments
  • juni 29, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *