Amsterdam
Sunday 21st April 2024
Het begrijpen van brandklassen in bouwmaterialen
By admin

Het begrijpen van brandklassen in bouwmaterialen

Wanneer er een brand is, dan is het van belang om te weten om wat voor soort brand het gaat en hoe je de brand het beste kunt blussen. Er zijn verschillende soorten branden en elke brand heeft een andere manier van doven. In 2003 zijn er in Europa zes klassen van brand geïdentificeerd. In Nederland wordt er gebruik gemaakt van vijf brandklassen, zoals brandklasse A2. De klassering gaat van hoog naar laag. Brandklasse A is het hoogst en dit betekent minder brandbaarheid van het materiaal. Categorie F is dus zeer brandbaar. In wat voor soort klassen het materiaal valt is afhankelijk van zaken zoals rookontwikkeling, temperatuurstijging en vlamtijden. De manier van blussen krijg je te leren tijdens een BHV cursus. Een aantal brandklassen uitgelicht.

 

Vaste stoffen: brandklasse A

Je kunt brandklasse A zien als brand van vaste stoffen. Deze branden zie je normaal gesproken op een kantoor of in huis. Denk aan hout, gordijnen, kleding of meubilair. De categorie bestaat uit A1 en A2. Brandklasse A1 betekent dat de materialen geen bijdrage levert aan oplaaiing van de brand en bij brandklasse A2 is het een beperkte bijdrage. Je kunt dit soort branden blussen met een schuimblusser of waterblusser.

 

Vloeibaar wordende stoffen en vloeistoffen: brandklasse B

Producten zoals vetten, olie en benzine vallen onder brandklasse B. Om dit soort branden te blussen is een waterblusser alleen niet voldoende. Zo heb je een poederblusser of sproeischuimblusser nodig.

 

Gassen: brandklasse C

Brandklasse C bestaat uit branden met gassen zoals LPG of aardgas. Het is van belang dat de bron van de gassen, zoals de gaskraan, dicht gedraaid wordt om een gaswolk te voorkomen. Gaswolken zijn namelijk heel explosief. Je kunt dit soort branden het beste blussen met een poederblusser.

 

Brandbare metalen: brandklasse D

Brandklasse D bestaat uit metalen zoals lithium of aluminium. Dan kun je denken aan gebruikte batterijen in huis. Voor categorie zijn er speciale poederblussers om de brand te blussen.

 

Vetten en oliën: brandklasse F

Categorie F bestaat uit branden uit vetten en oliën. Van belang bij deze brandklasse is dat de brand alleen de klasse krijgt als de brandende vloeistof uit meer dan vijf liter bestaat. Veiligheid is belangrijk en het beste is deze brand te blussen met een vetblusser. Maar ook een sproeischuimblusser werkt effectief om dit soort branden te blussen.

  • No Comments
  • november 2, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *