Amsterdam
Tuesday 3rd October 2023
Voordelen en toepassingen van plaatwalsen in verschillende sectoren
By admin

Voordelen en toepassingen van plaatwalsen in verschillende sectoren

Plaatwalsen is een proces dat in meerdere sectoren gebruikt wordt. Het is een proces waarbij verschillende soorten metalen worden vervormd en gebogen door middel van een walsmachine. Via deze manier kunnen er verschillende en complexe vormen gemaakt worden in het metaal, op een efficiënte en makkelijke manier. Het metaal wordt tussen twee walsen geplaatst. Deze walsen rollen in tegengestelde richting, en geven druk af op de plaat waardoor het mogelijk is om de plaat geleidelijk aan te vervormen en buigen. Er kunnen meerdere walsen gebruikt worden, ook de snelheid is aan te passen net als de druk. Dit is allemaal afhankelijk van het gewenste resultaat. 

Voordelen van plaatwalsen

Plaatwalsen wordt gebruikt in verschillende sectoren, zij maken allemaal gebruik van de voordelen die het met zich meebrengt. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Snelle productie. Plaatwalsen kan een snel proces zijn, vooral bij geautomatiseerde walsmachines. Er kunnen grote hoeveelheden metalen platen vervormd en gebogen worden. Dit maakt dat de productietijd wordt verkort, en de productiviteit omhoog gaat. 
  • Nauwkeurigheid. Bij het gebruik van walsmachines kunnen dezelfde vormen en afmetingen worden geproduceerd. Dit is vooral ideaal wanneer je meerdere metalen platen nodig hebt als onderdeel van andere producten. 
  • Verschillende vormen. Door plaatwalsen is het mogelijk om metalen platen in verschillende vormen te buigen. Ook de complexe en nauwkeurige vormen die gemaakt kunnen worden, voldoen aan de ontwerpeisen. 
  • Sterkte. Het proces kan de sterkte en duurzaamheid van de metalen platen verbeteren. Je kan bij koud plaatwalsen bijvoorbeeld verwachten dat de dichtheid van het metaal verhoogt wordt. Dit verbetert de mechanische eigenschappen zoals treksterkte en buigzaamheid. 

Verschillende toepassingen

Hierboven werd het net al even genoemd, koud plaatwalsen. Zo zijn er nog veel meer toepassingen waarmee plaatwalsen verschillende mogelijkheden heeft. Koudwalsen zegt het al, de plaat wordt vervormd zonder verwarmd te zijn. Vaak is dit op kamertemperatuur, en wordt het gebruikt voor het vormen van dunne platen met nauwkeurige en strakke afmetingen. Warmwalsen daarentegen wordt gedaan met een warme temperatuur. Voordat de plaat gewalst wordt, wordt de plaat goed verwarmd zodat het metaal makkelijker te vervormen is. Hierdoor kunnen er ook complexere vormen gemaakt worden. Je hebt ook nog warmte behandeld walsen. Dit proces zorgt ervoor dat het metaal na het walsen nog een warmtebehandeling krijgt. Zo krijgt het materiaal andere eigenschappen en kunnen de sterkte, hardheid en weerstand verbeterd worden. Al deze toepassingen worden in verschillende sectoren gebruikt. Je kan hierbij denken aan de bouw, automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart, scheepsbouw, elektronica en nog veel meer sectoren. Plaatwalsen wordt gebruikt voor onder meer het maken van onderdelen, behuizingen, buizen, tanks, constructies en andere metalen producten.

  • No Comments
  • juli 14, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *